Niels Elkjær Krog
Maleri: Paul Klee

Socialpsykiatri

“Noget af det tragiske ved psykisk lidelse er, at den syge ofte må savne det han har mest brug for: Samhørighed, bekræftelse, forståelse og nærhed. Mens legemlig sygdom binder mennesker sammen, vil den psykisk syge ofte måtte kæmpe alene med og mod sine symptomer.”

(Psykiatrisk overlæge Lars Thorgaard: Relationsbehandling i psykiatrien, 2006)

Socialpsykiatriske arbejdspladser er oftest præget af svært belastede mennesker med psykisk sygdom, hvoraf flere har dobbeltdiagnose. Der kan på grund af belastningen være mange ting på spil i medarbejdergruppen.

Angstniveau, aggressionsniveau og paranoide forestillinger smitter nemt fra gruppen af beboere til personale. Parallelprocesser og forsvar som projektion og splitting kan komme i spil, og vil nemt påvirke de ansatte.

Arbejdet med relationer under vanskelige forhold sætter store krav til medarbejdernes relationskompetence og medmenneskelighed.

Mulighed for recovery skabes i relationer. Sunde relationer skabes af personalets holdninger, følelser, ytringer, handlinger, tanker. Relationen er sund, hvis den i mødet opleves god af begge parter. Relationer indebærer både udviklingsmulighed og risiko.

Relationen mellem mennesket med psykisk lidelse og de ansatte hjælpere kan være konstruktiv og opløse eller formindske symptomer, konflikter og problemer.

Relationen kan også være destruktiv og udløse, vedligeholde eller forværre symptomer, konflikter eller problemer.

Førstnævnte forudsætter ansatte, der er såvel fagligt som medmenneskelig højt kvalificerede.